Een loopfiets is een prachtig stukje speelgoed. Kinderen kunnen zich hiermee uren vermaken. Maar het is naast speelgoed veel meer dan dat. Het is een manier om voor kinderen het gevoel voor evenwicht te ontdekken. Vanaf het eerste levensjaar kunnen kinderen al op een veilige manier rondtoeren op een loopfiets. Zo zijn er ook fietsen met drie wielen.

Loopfietsen vanaf 1 jaar

Kinderen kunnen dus vanaf hun eerste verjaardag al rondtoeren op een loopfiets. Natuurlijk is het daarbij goed om te beginnen met een fiets met drie wielen. Daarmee leert je kind al het gevoel voor evenwicht kennen. Vanaf een jaar of 2 kunnen sommige kinderen de stap maken naar een loopfiets met twee wielen, afhankelijk van de motoriek van je dochter of zoon.

Waarom elk kind een loopfiets moet hebben

  • Een loopfiets is goed voor de grof motorische ontwikkeling: Jouw zoon of dochter leert ermee de balans te houden, vrij te bewegen en ondertussen ook nog de fiets te besturen.
  • Naast evenwicht leert je kind hiermee ook om afstand en snelheid in te schatten. Nog meer dan als hij / zij alleen maar zou lopen. Je kind leert om met die snelheid om te gaan en de omgeving in te schatten. Dus nergens tegenaan botsen en op tijd afremmen voor een bocht.
  • Het leren gaat snel. Je kind leert al snel om te gaan met de loopfiets en ook zul je zien dat hij of zij er al aardig een tempo mee weet te bereiken. Het vertrouwen groeit om zo uiteindelijk over te stappen op een ‘gewone’ fiets met trappers.
  • Een loopfiets is een voor het kind zelf natuurlijk een prachtig stukje buitenspeelgoed (of binnen)

Kies de juiste maat fiets

Hoe je de juiste maat fiets koopt voor je kind? De loopfietsen hebben een bepaald zadelhoogte, welke bij de meeste modellen ook verstelbaar is. Door de beenlengte van je kind op te meten, weet je welk zadelhoogte geschikt is. Dat doe je door de binnenkant van je kind zijn of haar benen op te meten: van kruis tot de grond. Vergelijk deze maat met het hoogte van het zadel om te zien of dat geschikt is voor jouw zoon of dochter.

In de meeste gevallen zullen kinderen niet binnen een paar jaar overstappen op een fiets met trappers. Het is dan ook aan te raden om een loopfiets te kopen welke in hoogte verstelbaar is. Zowel het zadel als het stuur. Ook een lage instap, goede handvatten en een goede set banden is daarbij belangrijk.

De banden van de loopfiets

Heb je de juiste maat fiets gevonden? Kijk dan ook even naar de banden van de loopfiets. Gaat je kind vooral binnen fietsen? Dan zijn banden van kunststof of rubber het beste. Deze laten geen krassen achter op de vloer. Ze zijn geluidsarm en ook raken ze niet lek. Gaat je kind er voornamelijk buiten mee rijden? Kies dan voor luchtbanden. Deze hebben veel demping en is voor buiten veel comfortabeler. Buiten is het immers niet overal even vlak als binnen.